Визи за българи в чужбина

Всяка страна си има собствени правила за допускане на чужди граждани на своята територията. Подробна информация за това дали ви е необходима виза и как можете да я получите можете да откриете в консулството или посолството на страната, която искате да посетите или съответно на интернет страницата им.

Българските граждани нямат нужда от виза при пътуване в рамките на Европейския съюз. Обединеното кралство и Ирландия имат собствени правила и страните, за които се изисква виза, се различават от тези на другите страни от ЕС. Ако имате виза за страна от Шенгенската зона, тя важи и за останалите шенгенски страни, а разрешителното за престой, издадено от такава страна е равносилно на виза.

Има държави, за които не е необходима виза, ако престоят ви е до 90 дни  в рамките на 6 месеца. Такива са например Албания, Белгия, Великобритания, Корея, Латвия, Молдова, Япония, Кипър и др. В Шри Ланка, Индонезия и Ямайка можете да си извадите виза на място. Виза ще ви е необходима, ако пътувате до Тайланд, САЩ, Сирия, Куба, Колумбия, Йордания, Египет и др. За Австралия вече може да се сдобиете с виза и онлайн – става бързо и е безплатно. Пълна информация за визовите режими на всички страни в света можете да намерите на страницата на Министерство на външните работи.

Документи за виза се подават в Консулския отдел на посолството на страната, която желаете да посетите. Различните страни издават визи с различна валидност. Срокът за издаване на визата също е различен, но обикновено трябва да си предвидите между пет и десет работни дни от деня на подаване.

Brazil

Arizona Пътеводител

Когато живееш в източните райони на страната, идеята за пътуване на запад може да бъде много вълнуващо.

Прочети повече


кола пътуване - 7 тайни, за да направите пътуването си Fun и запомнящ

Car пътуване може да бъде забавно, ако планирате правилно и да се грижи за някои основни неща.

Прочети повече

търсене


Реклама