Необходими документи за пътуване

Благодарение на шенгенските правила, вече отпаднаха граничните проверки между 22 страни от Европейския съюз. Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария са членове на Шенген, без да членуват в ЕС. България, Румъния, Кипър, Ирландия и Обединеното кралство пък са единствените държави-членки на ЕС, които не влизат в шенгенската зона.

Само с лична карта можете да пътувате до всички страни от Европейския съюз, както и Швейцария, Лихтенщайн, Исландия, Албания и всички страни от бивша Югославия, с изключение на Косово.

BalkanJornal.com

Когато пътувате в чужбина, винаги носете личните си документи с вас, защото може да ви ги поискат за доказване на самоличност или по някакви съображения за сигурност. Ако с вас пътуват деца, те също трябва да имат паспорт или лична карта, независимо дали са вписани в паспорта на родителя.

Валидни са само документите, получени от националните органи. Заявленията за издаване на български лични документи се подават лично. Това става в паспортните служби на районните полицейски управления по постоянен адрес на заявителя и в областната дирекция на МВР. Получаването на личните документи също е лично. Другият вариант е това да стане с упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно или от лице, чиито данни са посочени от заявителя пред длъжностното лице при подаване на заявлението.

Видовете поръчки за издаване на лични документи са три – обикновена, бърза и експресна. Срокът за обикновена поръчка е тридесет дни от подаване на заявлението за издаване на документа. Бързата поръчка е три дни, а експресната – осем часа. Цената на поръчките също варира според вида им.

Brazil

Arizona Пътеводител

Когато живееш в източните райони на страната, идеята за пътуване на запад може да бъде много вълнуващо.

Прочети повече


кола пътуване - 7 тайни, за да направите пътуването си Fun и запомнящ

Car пътуване може да бъде забавно, ако планирате правилно и да се грижи за някои основни неща.

Прочети повече

търсене


Реклама

приятели