Какво ви дава застраховката при пътуване в чужбина

От 2007 г. насам българите имат право на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), с която могат да ползват спешна медицинска помощ на територията на Европейския съюз по време на престоя в съответната страна. Всеки български гражданин с непрекъснати здравноосигурителни права има право на издаване на ЕЗОК. Картата се издава за 30 дни или с бърза поръчка – за 5 дни. Валидността и е 1 година, а за пенсионери – 10 години. Здравната карта не е задължителна и не се изисква при напускането на територията на страната, но е хубаво да я имате.

Медицинските застраховки при пътуване в чужбина не са задължителни. Дали обаче напълно отпада необходимостта от такива, не е съвсем сигурно. Трябва да се има предвид, че ЕЗОК покрива само разходи за медицински услуги, извършени от медицински заведения или лекари, работещи със здравноосигурителните институции в съответната страна. Обхватът на здравно осигуряване е по-висок в сравнение със здравното застраховане, но застраховката има повече покрития.

Ако ще пътувате в страна извън ЕС или искате да разширите обхвата и покритието на медицинските услуги, които евентуално може да ви се наложи да ползвате, може да си направите медицинска застраховка. Можете да си изберете лимит, до който да се покриват медицинските разноски. Застраховката „Помощ при пътуване” покрива всички медицински услуги, които се налагат в резултат на внезапно заболяване или злополука. За разлика от Европейската здравноосигурителна карта, застраховката покрива и спешната помощ в стоматологията до определен лимит. С асистанс услугите, които предлага застраховката, няма да се налага да търсите сами здравно заведение.

Brazil

Arizona Пътеводител

Когато живееш в източните райони на страната, идеята за пътуване на запад може да бъде много вълнуващо.

Прочети повече


кола пътуване - 7 тайни, за да направите пътуването си Fun и запомнящ

Car пътуване може да бъде забавно, ако планирате правилно и да се грижи за някои основни неща.

Прочети повече

търсене


Реклама